ZAPRASZAMY NA WEBINARIUM: JAK POZYSKAĆ DOBREGO PARTNERA DO PROJEKTU MIĘDZYNARODOWEGO? 5.12.2016, 9.00 - 12.00

Jak (i skąd?) pozyskać dobrego partnera zagranicznego do projektu międzynarodowego? Jak sprawdzić, czy będzie się nam dobrze współpracować przy realizacji projektu? Na to wszystko są sprawdzone sposoby. Zapraszamy na pierwsze webinarium w ramach Klubu Realizatorów Projektów Międzynarodowych: poniedziałek, 5 grudnia, 9.00 – 12.00.

Celem webinarium jest wsparcie organizacji pozarządowych w planowaniu, pisaniu i realizowaniu pojektów międzynarodowych. Ponieważ projekty międzynarodowe to projekty partnerskie, współrealizowane przez kilka organizacji, jednym z pierwszych wyzwań jest znalezienie i wybór dobrego partnera/partnerów do współpracy.

Webinarium będzie dotyczyć następujących tematów:
1. Jakie są korzyści z realizacji międzynarodowych projektów partnerskich?
2. Jakie rodzaje działań można realizować w partnerskich projektach międzynarodowych?
3. Jakie są najczęściej występujące modele współpracy międzynarodowej?
4. Gdzie i w jaki sposób można szukać partnerów do projektów międzynarodowych?
5. Jak sprawdzić, czy będzie się nam dobrze współpracować?
6. Partnerstwo międzynarodowe nie tylko na papierze – czyli?
7. Jaki jest typowy skład zespołu projektu międzynarodowego?
8. Jakie są najczęściej wymieniane problemy we współpracy międzynarodowej?

Webinarium kierowane jest do członków, pracowników, współpracowników, wolontariuszy organizacji pozarządowych z całej Polski.

Webinarium poprowadzi ekspert FAIE, Rafał Dadak, specjalista z ponad 7-letnim doświadczeniem w doradztwie dotyczącym pozyskiwania dofinansowań na realizację projektów III sektora i ich realizacji oraz aspektów formalnych podejmowania przedsięwzięć partnerskich. Realizator projektów w ramach programów: Europa dla Obywateli, Erasmus+ KA 2 Współpraca na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk, Erasmus+ KA 1 Mobilności Edukacyjne,  Nordic Council of Ministers’ NGO programme for the Baltic Sea Region.

Aby wziąć udział w webinarium:
1. Zarejestruj się na portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal. Zarejestrować się możesz tutaj: http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/index.php/component/users/?view=registration#
Jeżeli masz już u nas konto - zapisujesz się wysyłając e-mail na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
2. Na podany adres e-mail otrzymasz potwierdzenie rejestracji, a następnie link do webinarium.
3. W dniu webinarium kliknij po prostu link lub zielone hasło „dołącz” z powyższego e-maila.
4. Warto dołączyć do webinarium na 5-10 minut przed 9.00. Dzięki temu sprawdzisz jakość połączenia, zapoznasz się ze środowiskiem webinarium.
5. Jeśli korzystasz ze Skype, prosimy wyloguj się na czas udziału w webinarium. Skype może powodować zakłócenia.

Jakiego sprzętu potrzebuję, aby wziąć udział w webinarium?
1. Komputera z dostępem do Internetu.
2. Aktualnego, bezpłatnego programu Adobe® Flash® Player 11.3, link: https://get.adobe.com/pl/flashplayer/.
3. Jeśli korzystasz z system operacyjnego Linuks, potrzebujesz mieć zainstalowaną najnowszą wersję przeglądarki Google Chrome, która ma wbudowany Flash.

Jeżeli planujesz uczestniczyć w webinarium na tablecie lub smartfonie, potrzebujesz wcześniej pobrać odpowiednią, bezpłatną aplikację:
- Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.implix.clickmeetingmobile
- iPad, iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/clickmeeting-online-meetings/id503160300?ls=1&mt=8
Blackberry: https://appworld.blackberry.com/webstore/content/90207/?lang=EN
Po pobraniu aplikacji, wpisz kod PIN, który otrzymasz w e-mailu potwierdzającym rejestrację na webinarium.

Uwaga: Liczba miejsc jest ograniczona do 25 osób uczestniczących – decyduje kolejność zgłoszeń – dokonania rejestracji w Portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal.

Webinarium będzie nagrywane – zainteresowani będą mogli otrzymać link do nagranego webinarium.

Kolejne 3 webinaria - już w grudniu, terminy i tematy opublikujemy tutaj na początku grudnia.

Zapraszamy!