ZAPRASZAMY NA WEBINARIUM: JAK NAPISAĆ PROJEKT MIĘDZYNARODOWY? 13.12.2016, 9.00 - 12.00

Jak napisać projekt międzynarodowy? Od czego zacząć? Jak przygotować się do pracy? Jak ją zaplanować? Jak planować, by projekt był logiczny, spójny, atrakcyjny dla grantodawcy i naprawdę partnerski? Zapraszamy na drugie webinarium w ramach Klubu Realizatorów Projektów Międzynarodowych: wtorek, 13 grudnia, 9.00 – 12.00.

Celem webinarium jest wsparcie organizacji pozarządowych w planowaniu, pisaniu i realizowaniu projektów międzynarodowych. Projekty międzynarodowe to projekty partnerskie, współrealizowane przez kilka organizacji, więc praca nad projektem tez powinna być wspólna i partnerska. Od czego zacząć? Jak przygotować się do pracy? Jak ją zaplanować? Jak planować, by projekt był logiczny, spójny, atrakcyjny dla grantodawcy i naprawdę partnerski? Przed takimi dylematami stają osoby, które zabierają się do tego po raz pierwszy. Aby projekt międzynarodowy był dobry, trzeba w niego włożyć sporo pracy – Waszej i partnerów. Jednak rzeczy do zrobienia są nazwane, terminy konkursów znane z dużym wyprzedzeniem, a etapy pracy są powtarzalne. Można się przygotować.

Webinarium będzie dotyczyć następujących tematów:
1. Od pomysłu na projekt do wniosku o dofinansowanie: Jak zaplanować pracę? Ile czasu potrzebuję?
2. Co potrzebuję wiedzieć/sprawdzić, zanim rozpocznę pracę nad projektem?
3. W którym momencie zaprosić partnera i jak ułożyć sobie współpracę przy opracowywaniu projektu?
4. Planowanie projektu a cykl projektu: Jak wyglądają etapy planowania, realizacji, rozliczania projektu?
5. Logika projektowa: Jak pisać, by projekt był logiczny, spójny i atrakcyjny dla grantodawcy?

Webinarium kierowane jest do członków, pracowników, współpracowników, wolontariuszy organizacji pozarządowych z całej Polski.

Webinarium poprowadzi ekspertka FAIE, Agnieszka Dadak, specjalistka z ponad 10-letnim doświadczeniem w planowaniu, opracowywaniu i realizacji wielo-partnerskich projektów międzynarodowych dofinansowanych ze źródeł zewnętrznych, takich jak: Leonardo da Vinci, Inicjatywa Wspólnotowa EQUAL, Program Europa dla Obywateli, Norweski Mechanizm Finansowy, Erasmus + KA1 i KA2, Nordycka Rada Ministrów. Ponad 200 godzin szkoleń z zakresu zarządzania partnerskimi projektami międzynarodowymi. Posiada certyfikat Project Management Professional wydany przez Project Management Institute, potwierdzający kompetencje w zarządzaniu międzynarodowymi, wielopartnerskimi i długoletnimi projektami. Od 2002 r. pracuje w sektorze pozarządowym.

Webinarium odbędzie się we wtorek, 13 grudnia, w godzinach 9.00 – 12.00.

Aby wziąć udział w webinarium:
1. Zarejestruj się na portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal* http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/
2. Zarejestrować się możesz tutaj: http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/index.php/component/users/?view=registration#Na podany adres e-mail otrzymasz potwierdzenie rejestracji, a następnie link do webinarium.
3. W dniu webinarium kliknij po prostu link lub zielone hasło „dołącz” z powyższego e-maila.
4. Warto dołączyć do webinarium na 5-10 minut przed 9.00. Dzięki temu sprawdzisz jakość połączenia, zapoznasz się ze środowiskiem webinarium.
5. Jeśli korzystasz ze Skype, prosimy wyloguj się na czas udziału w webinarium. Skype może powodować zakłócenia.

Jakiego sprzętu potrzebuję, aby wziąć udział w webinarium?
1. Komputera z dostępem do Internetu
2. Aktualnego, bezpłatnego programu Adobe® Flash® Player 11.3, link: https://get.adobe.com/pl/flashplayer/
3. Jeśli korzystasz z system operacyjnego Linuks, potrzebujesz mieć zainstalowaną najnowszą wersję przeglądarki Google Chrome, która ma wbudowany Flash.

Jeżeli planujesz uczestniczyć w webinarium na tablecie lub smartfonie, potrzebujesz wcześniej pobrać odpowiednią, bezpłatną aplikację:
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.implix.clickmeetingmobile
iPad, iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/clickmeeting-online-meetings/id503160300?ls=1&mt=8
Blackberry: https://appworld.blackberry.com/webstore/content/90207/?lang=EN
Po pobraniu aplikacji, wpisz kod PIN, który otrzymasz w e-mailu potwierdzającym rejestrację na webinarium.

Uwaga: Liczba miejsc jest ograniczona do 25 osób uczestniczących – decyduje kolejność zgłoszeń – dokonania rejestracji w Portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal.

Webinarium będzie nagrywane – zainteresowani będą mogli otrzymać link do nagranego webinarium.

Kolejne 2 webinaria dotyczące dobrych praktyk w planowaniu, opracowywaniu i realizacji projektów międzynarodowych już w grudniu. Terminy i tematy opublikujemy na początku grudnia tutaj: http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/index.php/aktualnosci-portal. W trakcie 1 webinarium w ramach Klubu Realizatorów Projektów Międzynarodowych odpowiadaliśmy na pytanie, jak znaleźć dobrego partnera do projektu międzynarodowego.

Zapraszamy!

Last modified on środa, 07 grudzień 2016 11:29