ZAPRASZAMY NA 2 WEBINARIA: JAK DOBRZE ZREALIZOWAĆ PROJEKT MIĘDZYNARODOWY?, 19 grudnia ORAZ JAK STWORZYĆ DOBRY BUDŻET PROJEKTU MIĘDZYNARODOWEGO?, 20 grudnia

Jak dobrze zaplanować budżet projektu międzynarodowego? Jak projekt prawidłowo zrealizować i rozliczyć? Zapraszamy na 2 kolejne webinaria w ramach Klubu Realizatorów Projektów Międzynarodowych:

1. WEBINARIUM "JAK DOBRZE ZREALIZOWAĆ PROJEKT MIĘDZYNARODOWY?", poniedziałek, 19 grudnia, 9.00 - 12.00

Sukces! Wasz projekt uzyskał dofinansowanie. Teraz trzeba się przygotować do jego realizacji tak, by na zakończenie nie było kłopotów z rozliczeniem. By realizować zadania wysokiej jakości, osiągnąć cele na czas, odpowiednio je dokumentować, utrzymywać motywację i zaangażowanie międzynarodowego zespołu projektowego... To webinarium będzie o dobrych praktykach w realizacji projektów międzynarodowych.

Celem webinarium jest wsparcie organizacji pozarządowych w planowaniu, pisaniu i realizowaniu projektów międzynarodowych.

Webinarium będzie dotyczyć następujących tematów:

1. Co powinna zawierać dobra umowa partnerska na realizację projektu międzynarodowego?

2. Po co są spotkania międzynarodowe i jak je organizować?

3. Jak dbać o motywację i zaangażowanie zespołu projektowego?.

4. Jak monitorować, czy wszystko idzie zgodnie z planem?

5. Jakie dokumenty/formularze są pomocne w realizacji i dokumentowaniu przebiegu projektu?

6. Jak się przygotować do rozliczenia projektu i opracowania sprawozdania końcowego?

Webinarium kierowane jest do członków, pracowników, współpracowników, wolontariuszy organizacji pozarządowych z całej Polski.

Webinarium poprowadzi ekspertka FAIE, Agnieszka Dadak, specjalistka z ponad 10-letnim doświadczeniem w planowaniu, opracowywaniu i realizacji wielo-partnerskich projektów międzynarodowych dofinansowanych ze źródeł zewnętrznych, takich jak: Leonardo da Vinci, Inicjatywa Wspólnotowa EQUAL, Program Europa dla Obywateli, Norweski Mechanizm Finansowy, Erasmus + KA1 i KA2, Nordycka Rada Ministrów. Ponad 200 godzin szkoleń z zakresu zarządzania partnerskimi projektami międzynarodowymi. Posiada certyfikat Project Management Professional wydany przez Project Management Institute, potwierdzający kompetencje w zarządzaniu międzynarodowymi, wielopartnerskimi i długoletnimi projektami. Od 2002 r. pracuje w sektorze pozarządowym.

Webinarium odbędzie się w poniedziałek, 19 grudnia, w godzinach 9.00 – 12.00.

2. WEBINARIUM: "JAK STWORZYĆ DOBRY BUDŻET PROJEKTU MIĘDZYNARODOWEGO?", wtorek, 20 grudnia, 9.00 - 12.00

Jak stworzyć dobry budżet projektu międzynarodowego? Od czego zacząć przygotowania? Jakie pojawiają się kategorie budżetowe w projektach? Jaki wpływ na budżet projektu ma umowa partnerska? Jak zarządzać wydatkami w budżecie projektu?

Celem webinarium jest wsparcie organizacji pozarządowych w planowaniu prawidłowej gospodarki finansowej w organizacji oraz kształtowaniu budżetów w projektach o charakterze międzynarodowym.

Przygotowanie budżetu w projekcie międzynarodowym jest procesem rozbudowanym, ponieważ nakłada się na niego nie tylko fakt, że projekt realizuje minimum dwóch partnerów, ale i różnice kulturowe, sytuacja finansowa organizacji partnerskich, czy realne potrzeby. Rozpoczynanie działań międzynarodowych zawsze wiąże się z obawami co do możliwości finansowych organizacji inicjującej takie działania, jak i tego czy sprawdzi się zaproponowany organizacji partnerskiej/organizacjom partnerskim model zarządzania finansowego.

Webinarium będzie dotyczyć następujących tematów:
1. Czym jest budżet? Trochę wiedzy o samym budżecie.
2. Kategorie kosztów budżetowych – co możemy finansować w ramach projektów międzynarodowych?
3. Kształtowanie zasad współpracy w zakresie budżetu – jak zapisać to w umowie partnerskiej?
4. Jak poprawnie realizować zatwierdzony budżet projektu?
5. Finansowanie pomostowe – jak zapewnić płynność budżetową w projekcie?

Webinarium poprowadzi ekspert FAIE, Jerzy Kraus, specjalista w zakresie pozyskiwania dofinansowań i aspektów formalnych tworzenia partnerstw: 7 lat doświadczenia w doradztwie dotyczącym pozyskiwania dofinansowań na realizację projektów ze środków publicznych i ich realizacji , w tym – dotyczącego podejmowania przedsięwzięć partnerskich (m.in. Program Kultura, Norweski Mechanizm Finansowy, RPO WSL, PROW 2007-2013, PO FIO, ASOS). Od 2003 r. współpracuje z organizacjami pozarządowymi w zakresie doradztwa administracyjnego i prawnego. Przeprowadził ponad 200 godzin doradztwa indywidualnego kierowanego do NGOs. Magister administracji publicznej. Ukończył szkolenia z zakresu aspektów prawno-finansowej działalności stowarzyszeń i fundacji.

Webinarium odbędzie się we wtorek, 20 grudnia, w godzinach 9.00 – 12.00.

Aby wziąć udział w webinarium:
1. Zarejestruj się na portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal* http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/ Zarejestrować się możesz tutaj: http://www.ngoproject.fundacjaaie.eu/portal/index.php/component/users/?view=registration#

2. Na podany adres e-mail otrzymasz potwierdzenie rejestracji, a następnie link do webinarium.

3. W dniu webinarium kliknij po prostu link lub zielone hasło „dołącz” z powyższego e-maila.

4. Warto dołączyć do webinarium na 5-10 minut przed 9.00. Dzięki temu sprawdzisz jakość połączenia, zapoznasz się ze środowiskiem webinarium.

5. Jeśli korzystasz ze Skype, prosimy wyloguj się na czas udziału w webinarium. Skype może powodować zakłócenia.

Jakiego sprzętu potrzebuję, aby wziąć udział w webinarium?
1. Komputera z dostępem do Internetu

2. Aktualnego, bezpłatnego programu Adobe® Flash® Player 11.3, link: https://get.adobe.com/pl/flashplayer/

3. Jeśli korzystasz z system operacyjnego Linuks, potrzebujesz mieć zainstalowaną najnowszą wersję przeglądarki Google Chrome, która ma wbudowany Flash.

Jeżeli planujesz uczestniczyć w webinarium na tablecie lub smartfonie, potrzebujesz wcześniej pobrać odpowiednią, bezpłatną aplikację:

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.com.implix.clickmeetingmobile

iPad, iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/clickmeeting-online-meetings/id503160300?ls=1&mt=8

Blackberry: https://appworld.blackberry.com/webstore/content/90207/?lang=EN

Po pobraniu aplikacji, wpisz kod PIN, który otrzymasz w e-mailu potwierdzającym rejestrację na webinarium.

Uwaga: Liczba miejsc jest ograniczona do 25 osób uczestniczących – decyduje kolejność zgłoszeń – dokonania rejestracji w Portalu wspierającym współpracę międzynarodową i partnerską NGOProject Portal.

Webinarium będzie nagrywane – zainteresowani będą mogli otrzymać link do nagranego webinarium.

W trakcie 1 webinarium w ramach Klubu Realizatorów Projektów Międzynarodowych odpowiadaliśmy na pytanie, jak znaleźć dobrego partnera do projektu międzynarodowego. Drugie webinarium dotyczyło dobrych praktyk w opracowywaniu/pisaniu projektów międzynarodowych.
Chcesz otrzymać link do nagrań z webinariów? Napisz: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zapraszamy!

Last modified on piątek, 09 grudzień 2016 11:43